درمان عارضه زردی نوزاد با دستگاه فتوتراپی
همانطور که گفته شد بسیاری از نوزادان با عارضه زردی به دنیا میآیند که در برخی از آنها بهراحتی قابل حل است. به توصیه پزشکان در نوزادانی که زردی کمی دارند شیردهی مکرر میتواند این مشکل را رفع کند. توجه کنید که از مواد خوراکی دیگر نظیر آب قند یا آب خودداری و تنها از شیر مادر برای حل این مشکل استفاده کنید. در مواردی که عارضه زردی نوزاد به حد قابل توجهی برسد او را برای مدتی مشخص در دستگاه فتوتراپی قرار میدهند. چنانچه اجاره دستگاه فتوتراپی در خانه هم پاسخگوی این عارضه نباشد باید نوزاد را در بیمارستان بستری شود تا زیر دستگاه زردی نوزاد بیمارستان قرار گیرد، اگر این راهم موثر نبود خون او را تعویض کرد. اگر اغلب پزشکان اعتقاد دارند که عارضه زردی نوزاد تا حد خاصی قابل قبول است و بیش از آن باید تحت درمان و رسیدگی قرار بگیرد. بهطور کلی در صورت وجود علائم زیر باید درمان جدی نوزاد شروع شود:
- مقدار بسیار زیاد بیلی روبین در خون نوزاد؛
- وجود زردی زیاد از روز اول تولد؛
- عدم وجود علائم بهبودی پس از دو هفته؛
نحوه استفاده از دستگاه زردی در خانه
اینکه فتوتراپی نوزاد در خانه انجام شود یا در بیمارستان باید توسط متخصص اطفال تشخیص داده شود. از آنجا که این دستگاه به مدیریت و مسئولیت نیاز دارد باید توجه زیادی را به آن معطوف کرد. در هنگام استفاده از این دستگاه باید تمام پارامترهای مود نظر را به خوبی رعایت و کنترل کنید؛ چراکه کوچک ترین سهل انگاری میتواند زردی نوزاد شما را تشدید کند. برای آشنایی با نحوه استفاده از دستگاه زردی در خانه باید تنظیمات دستگاه را به خوبی بلد باشید که در ادامه با برخی نکات آن آشنا میشوید:
دستگاه باید دارای تایمر طول عمر لامپ باشد و بیش از بیست هزار ساعت کار نکرده باشد.
فاصله نوزاد تا لامپ بهطور متوسط بین ۲۵ تا ۵۵ سانتیمتر باشد که موجب سوختگی او نشود.
دستگاه و محل نگهداری آن از تهویه خوبی برخوردار باشد.
لامپهای دستگاه تمیز و از هرگونه گرد و خاک یا آلودگی پاک باشند.
از قرار دادن دستگاه زیر نور مستقیم خورشید یا نزدیک وسایل سرمایشی و گرمایشی خودداری کنید.
دستگاه را در سطحی صاف و هموار قرار دهید.
نوزاد را برهنه کنید و فقط ناحیه تناسلی او را با پوشک و چشمها را با چشمبند ببندید.
دمای اتاقی که دستگاه در آن قرار گرفته است باید بین ۲۰ تا ۲۵ درجه سانتی گراد باشد.
دستگاه فتوتراپی چگونه عمل می کند؟
- یکی از این روشها کاربرد فرآیند اکسیداسیون در دستگاه است که این فرآیند اکسیژن بیشتری را به بیلی روبین موجود در خون اضافه و در نتیجه آن را در آب زیادی حل میکند. اکسیداسیون بیلی روبین خون را به عناصری تبدیل خواهد کرد که بهراحتی و از طریق ادرار یا مدفوع از بدن نوزاد دفع شود. به این ترتیب عارضه زردی نوزاد بدون کوچکترین مشکلی حل میشود.
- دومین مکانیسم این دستگاه تولید نور در طول موجی معین مانند فلورسنت است که بیلی روبین را به دو ماده شیمیایی مهم یعنی لومی روبین و همین طور فتوبیلیروبین تبدیل میکند. این دو مولفه شیمیایی که اتمهای متفاوتی بههمراه دارند جایگاه ایزومرهای دیگر در بیلی روبین را اشغال و کبد نوزاد را راحتتر تجزیه میکنند که در نهایت دفع بیلی روبین تجمع یافته و مضر را بهدنبال دارند.